České hokejistky do 16 let vybojovaly na domácím MISTROVSTVÍ EVROPY bronzovou medaili!

[30. 4. 2019 11:08:09]
České hokejistky do 16 let vybojovaly na domácím MISTROVSTVÍ EVROPY bronzovou medaili!

V pondělí v Příbrami vyvrcholil Evropský pohár hokejových reprezentací žen do 16 let (neoficiální MISTROVSTVÍ EVROPY), které tam probíhalo uplynulých osm dní. V dresu naší reprezentace hrály i dvě hráčky, které začínaly s hokejem v Sedlčanech (Barbora Bartáková, Denisa Habartová). A navíc díky Báře, tam měl zastoupení přímo i náš fotbalový oddíl (r.2004, starší žáci). Holkám se dařilo a nakonec vybojovaly bronzovou medaili. Gratulujeme!

Bára (útok) s Denisou (obrana) v současnosti hrají hokej za Příbram v soutěži dorostu (společně s kluky) a také za družstvo žen, s kterým letos dokázali vybojovat titul v extralize a jsou tedy mistryněmi republiky! Zároveň ještě během sezóny absolvovali s reprezentací do 16 let mnoho přípravných kempů a odehráli několik zápasů a turnajů. Zajímavostí je, že už si obě zahráli v přípravných zápasech i za reprezentaci do 18 let.


Letošní MISTROVSTVÍ EVROPY se hrálo systémem dvou základních skupin, z kterých první dva celky postupovaly do semifinále. Mimo našeho národního týmu se turnaje zúčastnily ještě reprezentace Maďarska, Francie, Finska, Ruska, Německa, Norska, Švýcarska, Rakouska a jako host tým Japonska.


Předpokládalo se, že naše holky ve skupině budou čekat dva lehčí zápasy na rozjezd (Maďarsko, Francie) a potom dva těžké duely Japonskem a Ruskem. V prvním zápase s Maďarskem se holkám podařil skvělý nástup do utkání a brzo vedly o několik branek. Postupně se pak ještě dařilo vedení navyšovat a konečný výsledek byl jasný – 7:1. Zajímavostí je, že se na výsledku podílelo sedm různých střelkyň a všechny čtyři formace. Opomenout ale nesmíme ani soupeře, protože v jeho dresu se představily dvě velmi kvalitní hráčky. Několikrát tak naše obrana hasila nebezpečí až na poslední chvíli, případně náš tým podržela skvělými zákroky brankářka Julie Pejšová. Druhý zápas ve skupině proti Francii přinesl podobný průběh a holkám se podařilo vstřelit ještě o jednu branku více. Opět se jednalo o výborný týmový výkon, což bylo hlavní silnou stránkou našeho družstva v průběhu celého šampionátu, ale přesto zde je nutné zmínit dva individuální výkony, protože na vysoké výhře 8:1 se nejvíce bodově podílely dvě hráčky: Hana Haasová
3 + 1 a Barbora Bartáková 1 + 4. Zatímco v prvních dvou zápasech se jednalo o snadné výhry, tak v dalším zápase se očekával těžký a vyrovnaný boj proti dobře organizovanému týmu Japonska. Tento předpoklad se potvrdil a o výsledku nebylo jasno až do poslední minuty. V první třetině žádný gól nepadl a skóre se začalo měnit až po přestávce. Nejdříve jsme se ujali vedení, ale Japonkám se brzo dost sporným gólem podařilo srovnat. V třetí třetině ovšem holky od začátku Japonky přehrávaly a i za pomoci několika přesilovek si vytvořily velký tlak a příležitosti na skórování. Obrovská radost na hřišti i v hledišti pak propukla v poslední minutě, když se zblízka dokázala v přesilovce prosadit B.Bartáková, kterou před brankou našla přesnou přihrávkou H.Haasová. Toto vítězství navíc znamenalo již jistý postup do semifinále. V posledním utkání skupinové fáze sehrála naše reprezentace fantastický zápas proti Rusku. Od začátku se hrálo ve vysokém tempu, na ledě bylo k vidění plno důrazných soubojů, agresivní hra, tlak do brány, velké příležitosti a skvělé zákroky brankářek. Naše holky se dvakrát dostaly do vedení, ale soupeř vždy dokázal odpovědět. Nakonec o vítězi rozhodovalo až prodloužení, které se bohužel více podařilo Rusku, které si tím vybojovalo vítězství ve skupině. Naše reprezentantky se ovšem neměly vůbec za co stydět, protože předvedly výkony na hranici svých možností, což ocenily i velmi pěkně zaplněné tribuny.


V semifinále nás čekala repríza loňského finále, když jsme se střetli s vítězem druhé skupiny, kterým byl tým Finska. Opět se jednalo o pěkný zápas, kde si hráčky obou dvou týmů musely sáhnout na dno sil. Stejně jako proti Rusku jsme dvakrát vedli, ale nakonec se soupeři bohužel podařilo utkání otočit. V rozhodujících momentech rozhodly finské přesilovky, v kterých jsme dvakrát inkasovali. Naopak nám se tato činnost tentokrát nedařila a navíc na některé holky zřejmě dopadla i trocha nervozity. Finsko tak čekalo finále proti Rusku a nás souboj o bronz s Rakouskem.


Do zápasu o bronzovou medaili proti Rakousku, které bylo překvapením turnaje, nastupovaly holky s jasným cílem a odhodláním vybojovat třetí nejcennější kov. Holkám se dařilo naplňovat roli favoritek a ještě před půlkou zápasu se dostali do dvoubrankového vedení. Následně se ovšem soupeřkám podařilo snížit a hra se opticky trochu vyrovnala. Do žádných větších šancí se Rakušanky naštěstí ovšem nedostávaly. Minutu a půl před koncem se navíc podařilo zvýšit naše vedení na 3:1 a o zisku bronzových medailí bylo rozhodnuto! Zlatý sen se sice nepodařilo naplnit, ale i bronz je pro náš tým velkou odměnou za předvedené výkony na šampionátu a i v průběhu celé sezóny. Holky předvedly, že jsou skvělá parta a za úspěchem stojí hlavně týmový výkon. Těžko by se dalo určit několik nejlepších a nejdůležitějších hráček, ale přesto je potřeba vyzdvihnout skvělé výkony brankářky Julie Pejšové, která si také zaslouženě odvezla cenu pro nejlepší brankářku turnaje. Zapomínat se nesmí ani na skvělé fanoušky hlavně z řad rodinných příslušníků a jejich známých, kteří náš celek celé mistrovství neúnavně podporovali.


Ve finále nakonec Rusko přehrálo Finsko v poměru 3:0 a zasloužené si odvezlo zlaté medaile. Nás může těšit, že jedinou bodovou ztrátu v turnaji zaznamenalo v zápase s námi.   

 

Na závěr se ještě musíme vrátit k výkonům našich dvou hokejistek ze Sedlčan, které si po loňském stříbru přivezou domů další medaili. Všechny fanoušky, kteří na mistrovství přijeli naše holky podpořit, musel těšit fakt, že obě celý turnaj hrály v první pětce a patřily mezi opory, které se na led dostávaly v důležitých chvílích a zlomových momentech utkání. Bára navíc nakonec skončila druhá v kanadském bodování celého turnaje, když získala deset bodů za dvě branky a osm přihrávek. Velmi dobře si vedla v obraně i Denisa, která hrála jistě, nedělala chyby a často se jí dařilo i podporovat útočné snažení první formace. Každá byla navíc jednou vyhlášena jako nejlepší hráčka utkání a to dokonce po dvou nejtěžších zápasech v turnaji (s Ruskem a Finskem). Ještě jednou oběma velká gratulace!!!

 

Základní skupina:

MAĎARSKO – ČESKO    1:7  (0:3, 0:4, 1:0)
ČESKO – FRANCIE          8:1  (4:0, 1:0, 3:1)
JAPONSKO – ČESKO     1:2   (0:0, 1:1, 1:0)
ČESKO – RUSKO            2:3   (1:0, 1:1, 0:1 – 0:1)

Semifinále:
ČESKO - FINSKO           2:4 (1:1, 1:1, 2:0)


o 3. místo: 

ČESKO – RAKOUSKO    3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

 

Finále: 

FINSKO - RUSKO            0:3 (0:1, 0:1, 0:1)


Konečné pořádí:

1. Rusko
2. Finsko
3. Česko
4. Rakousko
5. Německo
6. Maďarsko
7. Japonsko
8. Švýcarsko
9. Francie
10. Norsko

 


Foto: Martin Voltr


Zpět na články »